Samenwerken als Multipotentialite

Samenwerken is een must maar ook een uitdaging.

Ik spring soms van de hak op de tak.
Ik pas mijn programma last minute aan.
Ik gooi de planning om.
Ik heb weer een nieuw idee.
Ik begin aan totaal iets anders als het vuur gedoofd is.
Ik schakel snel en ben van het meteen doen.
Ik stel hoge eisen aan mezelf en dus ook aan anderen.
Ik zie overal mogelijkheden.

Tja, ga dan maar eens een samenwerking aan…..
Ik heb het in het verleden een aantal keren geprobeerd maar het is vaak op niets uitgelopen. En dat zegt niets over de mensen waar ik mee samen heb gewerkt maar alles over mij. Samenwerken is een must als ondernemer maar dus ook wel degelijk een uitdaging als Multipotentialite.

Wat ik in het verleden deed in samenwerkingen met collega-ondernemers is dat ik me probeerde aan te passen. Aan het tempo van de ander, aan de structuur die de ander zo hard nodig had, aan het uitgebreid uitdenken van hoe we iets in de wereld gingen zetten. En daarin deed ik mezelf enorm tekort. Bovendien was het voor de ander ook voelbaar en merkbaar. Dus de samenwerking werd of door mij of door de ander verbroken. Gelukkig altijd wel op een vriendschappelijke manier.

Nadat dit een aantal keer was gebeurd besloot ik om noooooit meer met iemand samen te gaan werken. Haha, ik moet er nu ook hard om lachen. Ik hou van mensen, ik hou van samenwerken, van verbinden. Dus dat gaat me niet lukken om nooit meer samen te werken. Maar ik ben me nu heel goed bewust van hoe ik in elkaar zit en wat ik nodig heb in een samenwerking, wil deze duurzaam zijn. Een gelijkwaardige partner die net zo snel kan schakelen, die ook in ‘start before you’re ready’ kan denken, die vooruit wil, die niet in beren denkt maar in kansen, die mee kan met mijn ideeën, etc.

Ja ik stel hoge eisen, maar het is voor mij de enige manier voor een prettige samenwerking. Als ik het gevoel heb ik dat ik afgeremd word of ik rem mezelf af, dan weet ik dat ik me ga vervelen. En verveling betekent 9 van de 10x het einde van de samenwerking.

Hoe bijzonder is het dan dat ik met Silvia Derom van de creatieve generalisten in België een event organiseer wat ik zelf heb geïnitieerd. Ik heb me vaak afgevraagd of het anders voor me zou zijn als ik met een andere MultiDonna zou samenwerken. En ik kan nu volmondig JA zeggen. Alsof het moeiteloos gaat. Dus ook hier kan ik weer een grote streep trekken door mijn oude overtuiging ‘Samenwerken is niet voor mij weggelegd’. Ik mag hierin voor mezelf gaan staan en rekening houden met mijn eigen behoeften. Dan wordt samenwerken weer leuk!

Waaraan moet voor jou een samenwerking voldoen om duurzaam te zijn?

Lieve Multigroet,
Dionne

P.S. Heb jij je al aangemeld voor het Internationale Event voor Multipassionates dat ik samen met de Belgische Silvia van de creatieve generalisten op 7 oktober organiseer? Meer informatie over deze inspirerende dag kun je vinden op: Multipassionate Event.

Om de beste tips en inspiratie te kunnen geven gebruikt deze website cookies
Lees mijn privacyverklaring